El celler.

Mas del Botó és una explotació vitivinícola situada a la Vall del Cortiella al terme d’Alforja a la comarca del Baix Camp. A la mateixa explotació neix el riu Cortiella que dóna nom a la vall i al despoblat, del qual queden vestigis dels masos i de la parròquia de Santa Maria del Cortiella.

L’explotació agrícola consta de més 40 Ha on 5 Ha són conreades de vinya. Els germans Llauradó amb llarga tradició vitivinícola la van recuperar fa 30 anys. El paisatge de la Vall de Cortiella és impressionant, i no menys els esdeveniments històrics.

Encarada cap el terme de Porrera (Priorat), ja tenim ressenyes escrites al segle XII, concretament a la carta de donació del terme d’Alforja de Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona a Ramon de Ganagot, en gratitud pels serveis prestats a la conquesta del valiat de Siurana.

Ganagot és precisament el nom de la marca del vi Premium que s’elabora al Mas del Botó. A la Vall trobem restes d’activitat minera, plata de l’època dels romans i àrabs, i de plom i ferro fins als finals dels anys 60 del segle passat. Tocant al Mas del Botó s’alça Mas de Mestre, caserna general del Camp de Tarragona a la darrera guerra carlina.